Královská výsost
Originální název: Königliche Hoheit
(1909)
Thomas Mann
O čem je kniha Královská výsost?
Ironická a symbolická „pohádka“ o uzdravení nefungující a beznadějně zadlužené monarchie kapitálem a láskou. (Založil/a: MrVogler)
Já pokládám námět knihy za nejslabší, z těch, co jsem četl. Ne všechno mne vždy zaujme, i když i o autora tak skvělého.
Objavila som tú knihu zastrčenú v babkinej knižnici. Stránky už mala trochu zažltnuté a aj jej obsah voňal históriou. Trochu viac opisná, kĺzajúca povrchom vecí a ľudí, aj keď v sebe ukrýva osamelosť, lásku a túžby. Koho tie zdĺhavé opisy neodradia, nájde ich:D Pobavilo ma, že osamelá adeptka na lásku jeho výsosti študuje matematiku. :D
"Ako som počul, študujete matematiku. Nevyčerpáva vás to? Veď to musí byť úžasne ťažké, nie?"
" Ani najmenej. Nič krajšie si neviem predstaviť. Akoby som sa vznášala vo vzduchu, alebo aj vo vzduchoprázdne, rozhodne v bezprašnom priestore. Je tam sviežo ako v Adirondackách..."(matematika ako dokonalý izolátor :D). A ako v správnej rozprávke, na konci bola svadba a žili šťastne, až kým nepomreli. (డా)