Eon: Znovuzrození Dračího oka
Originální název: Eon: Dragoneye Reborn
Alison Goodman
1. kniha v sérii Eona.
(Zobrazit více O čem je kniha Eon: Znovuzrození Dračího oka?
Dvanáctiletý Eon prochází už několik let intenzivním výcvikem v šermu a magii, má však nebezpečné tajemství. Ve skutečnosti je to Eona, šestnáctiletá dívka studující v přestrojení, aby se mohla stát Dračím okem - učedníkem draků štěstěny. Protože ženám je dračí magie zapovězena, vystavuje se velkému nebezpečí. Když začne hrozit, že tajemství vyjde na světlo, octne se uprostřed vražedného boje o císařský trůn a o vlastní život. (Založil/a: Chemísek)
No, nebylo by to bývalo vůbec špatné, ale...vadila mi Eona, což je prostě velký zádrhel..trochu se podivuji poměrně vysokému hodnocení této knihy, čekala jsem bohužel víc..
Z anotace jsem si říkala, že to bude velmi povedené. Ovšem postupem stránek a kapitol jsem zjistila, že to není tak skvělé. A největším problémem byla pro mne hlavní hrdinka, která mi vůbec nesedla a každou chvilku mě štvala. A to jsem si říkala, že je to fajn holka. No, začátek klamal. Doufám tedy, že v dalším díle už bude lepší.
Číst tuhle knihu pro mě bylo opravdu těžké. Jsem čínskou kulturou a mytologií nepolíbená a tak mi dalo zabrat jí aspoň trochu pochopit. Navíc nemám ráda povyšování a toho je v knize hodně.
Eon, vlastně Eona, mi chvilkami svým fňukáním strašně lezla na nervy ale když jsem se na celý příběh podívala s odstupem, začala jsem jí víc chápat. Žít ve světě kde jsou postižení a ženy méněcenní a otroctví je něco normálního není lehké, natož když jste zmrzačená holka vydávající se za chlapce.
Trošku mě mrzí že se nedal větší prostor drakům ale třeba se to v dalším díle změní.

Eon / Eona byla slabá, hodně zbabělá, pořád se topila v sebelítosti a dramatech a měla jsem jí dost. Lezlo mi krkem, jak se pořád spoléhá na svého mistra, nebo na ostatní, a až ke konci se trošku začala spoléhat sama na sebe. Všeobecně se mi kniha začala líbit asi čtyřicet stran před koncem, když se všechno semlelo, protože tehdy se už konečně NĚCO opravdu dělo. A závěr se mi zamlouval. Nevěřila jsem, že dočtu na konec, ale co na to dodat, jsem dobrá =D.
Z jejího mistra mi bylo zle od samého začátku - jakmile jsem zjistila, co provedl, bylo mi ještě hůř.
Ido - divná postava, běhal mi z ní zvrácený mráz po zádech. Kygo byl taky neskutečně divná postava. Podruhé opakuju slovo divná, ale žádné jiné slovo mi k nim líp nesedí. Možná nezajímaví. Jo, to bude tím. Ze všech postav byl nejlepší Ryko a paní Dela.
Často jsem se ztrácela v ději, což se mi obvykle nestává. Některé pasáže byly napsané dost chaoticky. Příště bych určitě ubrala těch květnatých popisů a trochu to ostrouhala, abych měla prostor pro dialogy a podstatnější záležitosti - třeba akci, které bylo jak šafránu.
Je mi jasné, že smyslem téhle knihy bylo poukázat i na to, že ženy jsou všeobecně podceňované, hodně lidí se na ně dívá jako na bezcenné, neschopné, ženy sloužící jen jednomu účelu, apod. Ale to množství namyšlenosti, povýšenosti, opovržení a spousty jiných pocitů, se mi vůbec nelíbilo. Bylo toho až příliš.
Takže jsem zdárně došla do konce a jdu hned číst druhý díl. Ani nevím jestli proto, že mě zajímá, jak to všechno dopadne, nebo chci sérii dokončit už jen z principu, abych ji dokončila. Bohužel, dávám tři hvězdičky. Dala bych dvě, ale kvůli Rykovi a možnému kvalitnějšímu pokračování to neudělám. Ale pokud se člověku kniha začne líbit tak v 75%, jedná už se o solidní neúspěch. Hodně lidí totiž tak daleko nezajde.
Doufám, že druhý díl budu moct okomentovat líp. Čekala jsem víc, mnohem víc, už kvůli zdejšímu hodnocení.