*26.07.1875 - †06.06.1961

Výbor z díla I.

Základní otázky analytické psychologie a psychoterapie v praxi
Originální název: Grundfragen zur Praxis (1984)
Výbor z díla I.
V obchodech(660 - 747 Kč)

Odborná

O čem je kniha Výbor z díla I.?

Základní otázky analytické psychologie a psychoterapie v praxi.
Práce přibližují podstatu Jungova psychoterapeutického přístupu a řeší některé konkrétní psychologické či psychiatrické problémy. Výbor z díla má laickému čtenáři napomoci v základní orientaci v jeho bohatém myšlenkovém systému. (Založil/a: ssuva)
V obchodech(660 - 747 Kč)

Nakladatelství (rok): Nadační fond Holar - 2017
ISBN: 978-80-9067-313-7
Nakladatelství (rok): Nakladatelství Tomáše Janečka - 1996
ISBN: 80-85880-12-1
Skrýt vydání   Skrýt vydání
Všechna vydání Všechna vydání

cobykdyby
Blazinec. Babicka. Mne se to vsechno pomotalo. Babicka sermuje rukama. A milujes boha? Jo. A chtelas ho pochopit? Jo. Vis co je buh? Sermuju rukama. Vizita. Pan primar! Rekni to, zes chtela pochopit boha a ze tomu nerozumis! Babicka to vzdava a mlcky uleha. Tak tohle by bral jung vazne. Pan primar se usmal a rekl, ze si promluvime. Ale vzdal to a doufam, ze se uz neuvidime. Mlcky
Nathaniel Wonderful
Kniha je napsána odborným jazykem, autor používá latinské výrazy, cituje jiná díla a byť své myšlenky zevrubně vysvětluje a nebojí se použít bohatých příkladů, očekává současně od čtenáře víc než elementární znalosti oboru psychologie a zejména pak obrovský životní nadhled. V porovnání např. s díly Heinze-Petera Röhra, psychoterapeuta a soudobého autora populárně naučné literatury, který píše veskrze pro laickou veřejnost, působí první svazek Výboru z díla C. G. Junga nesmírně komplikovaně a vysoce filozoficky. V každém případě se nejedná o knihu určenou pro mládež nebo masy. (Zvídavým čtenářům, kteří jsou tvorbou C. G. Junga dosud nepolíbeni, bych doporučil začít spíše knihou Člověk a jeho symboly, jež byla vytvořena právě za účelem seznámení laické veřejnosti s celoživotní prací autora).

Za nejvíce zajímavou kapitolu z prvního svazku Výboru z díla C. G. Junga považuji tu, která se zaobírá osobnostními typy, tj. extraverzí a introverzí. Jelikož to, jak nám zmíněné téma vysvětluje sám autor, který ony termíny v podstatě zavedl, je dost odlišné od toho, co se dnes učí na školách či všeobecně prezentuje v časopisech a na internetu.

Výbor z díla C. G. Junga považuji za velmi kvalitní a nesmírně zajímavou četbu, již bych rád doporučil každému, kdo umí číst. Bohužel tato naučená schopnost, která je současným západním světem považována již za naprostou samozřejmost, není sama o sobě dostačujícím předpokladem pro pochopení a zejména pak prožitek z této odborné knihy. Pro jedince, kteří literaturu nepoužívají jako náhražku televizních kanálů, by však tento druh čtiva mohl být příjemnou výzvou, která je může pouze obohatit.