Výbor z díla I.
Základní otázky analytické psychologie a psychoterapie v praxi
Originální název: Grundfragen zur Praxis
(1984)
Carl Gustav Jung
O čem je kniha Výbor z díla I.?
Základní otázky analytické psychologie a psychoterapie v praxi.Práce přibližují podstatu Jungova psychoterapeutického přístupu a řeší některé konkrétní psychologické či psychiatrické problémy. Výbor z díla má laickému čtenáři napomoci v základní orientaci v jeho bohatém myšlenkovém systému. (Založil/a: ssuva)
Všechna vydání
Všechna vydání
cobykdyby
Blazinec. Babicka. Mne se to vsechno pomotalo. Babicka sermuje rukama. A milujes boha? Jo. A chtelas ho pochopit? Jo. Vis co je buh? Sermuju rukama. Vizita. Pan primar! Rekni to, zes chtela pochopit boha a ze tomu nerozumis! Babicka to vzdava a mlcky uleha. Tak tohle by bral jung vazne. Pan primar se usmal a rekl, ze si promluvime. Ale vzdal to a doufam, ze se uz neuvidime. Mlcky
Kniha je napsána odborným jazykem, autor používá latinské výrazy, cituje jiná díla a byť své myšlenky zevrubně vysvětluje a nebojí se použít bohatých příkladů, očekává současně od čtenáře víc než elementární znalosti oboru psychologie a zejména pak obrovský životní nadhled. V porovnání např. s díly Heinze-Petera Röhra, psychoterapeuta a soudobého autora populárně naučné literatury, který píše veskrze pro laickou veřejnost, působí první svazek Výboru z díla C. G. Junga nesmírně komplikovaně a vysoce filozoficky. V každém případě se nejedná o knihu určenou pro mládež nebo masy. (Zvídavým čtenářům, kteří jsou tvorbou C. G. Junga dosud nepolíbeni, bych doporučil začít spíše knihou Člověk a jeho symboly, jež byla vytvořena právě za účelem seznámení laické veřejnosti s celoživotní prací autora).
Za nejvíce zajímavou kapitolu z prvního svazku Výboru z díla C. G. Junga považuji tu, která se zaobírá osobnostními typy, tj. extraverzí a introverzí. Jelikož to, jak nám zmíněné téma vysvětluje sám autor, který ony termíny v podstatě zavedl, je dost odlišné od toho, co se dnes učí na školách či všeobecně prezentuje v časopisech a na internetu.
Výbor z díla C. G. Junga považuji za velmi kvalitní a nesmírně zajímavou četbu, již bych rád doporučil každému, kdo umí číst. Bohužel tato naučená schopnost, která je současným západním světem považována již za naprostou samozřejmost, není sama o sobě dostačujícím předpokladem pro pochopení a zejména pak prožitek z této odborné knihy. Pro jedince, kteří literaturu nepoužívají jako náhražku televizních kanálů, by však tento druh čtiva mohl být příjemnou výzvou, která je může pouze obohatit.