Přítomnost a budoucnost
The Undiscovered Self (Present and Future)
Originální název: Gegenwart und Zukunft
(1958)
Carl Gustav Jung
O čem je kniha Přítomnost a budoucnost?
Jungova znepokojivá zpráva o rozpolcenosti světa je současně výzvou k nápravě nežádoucího stavu, jenž dnes stejně jako v době vzniku této knihy představuje nebezpečí pro zdraví a život jednotlivého člověka i lidstva jako celku. A na jednotlivého člověka, na skutečného nositele života a kultury se Jung obrací, když upozorňuje na fatální nedostatek sebepoznání – na podceňování a nerespektování nevědomých sil, které výrazným způsobem škodlivě i blahodárně ovlivňují všechny aspekty života. Na každém jednotlivci, na jeho schopnosti a ochotě k sebepoznání záleží: na osudu, blahu i bolesti jednotlivého člověka, oné nekonečně malé jednotky, na které závisí svět, oné individuální bytosti, ve které – chápeme-li správně smysl křesťanské zvěsti a poselství – hledá svůj cíl dokonce i Bůh. (Založil/a: Olivka)
Opravdu hodně náročné čtení. Musím přiznat, že byly momenty, kdy jsem třeba jen tušil, co chtěl autor vlastně sdělit. Měl jsem problém se plně soustředit. Žádné čtení do autobusu. Díky dlouhým větám / souvětím jsem se musel často vracet zpět a číst znovu a znovu, a přesto jsem se ztrácel. Jungovo žonglérství s filozofickými pojmy jsem nestíhal v hlavě pobrat. Ale zhruba od druhé poloviny jsem se začal „chytat“. Vnitřní svět jednotlivce versus masa společnosti. Ideologie, ovládání, rizika z toho vyplývající. Stát, náboženství, vědomí versus nevědomí, vnímání sebe sama. A hlavně vědět, že jedinec není bezvýznamným zrnkem v moři písku. Naopak. „A ví koneckonců jednotlivec, že on je tím jazýčkem na vahách?“ (str. 92). Budu doufat, že při dalším čtení bude vše plynout jasněji, protože potenciál na oslovení „každého jednotlivého čtenáře“ tu rozhodně je. „Kdo máš uši, slyš“.
Knížku jsem přečetla na sklonku roku 2021. Jung je mi velice blízky a tato kniha mě, možná i proto, naprosto dostala. Bohužel svět se nějak vymkl z kloubů.....Jung to pozoroval už v minulém století. Pohlcení jedince společností, obrovská manipulace, využívání sdělovacích prostředků pro tuto manipulaci, to všechno jsou fakta, která se, myslím, nedají popřít. Pozorujeme konec demokracie, svobody slova a vznik jakéhosi slepence -ismů s tvrdou cenzurou. Jung vidí cestu ven z toho šílenství v takzvaném " celém (probuzeném) člověku". Když se totiž obrátíte k sobě samému a ke svému nevědomí, můžete objevit netušený poklad - svět uvnitř, své vnitřní Já, které vás přesvědčí, že rozhodně na vás záleží, že záleží na vašich vlastních rozhodnutích, na vaší vůli, že nejste jen kolečko v soukolí, že jste mnohem více než si myslíte a že tam někde hluboko v nevědomí jsme všichni spojení. Když budete více důvěřovat svým vlastním instinktům, zkušenostem a získaným vědomostem, potom snáze pochopíte jak manipulace skrze slova funguje. Pak nad vámi nebudou mít manipulátoři (masová média) žádnou moc a třeba se společnost zase uzdraví.