*26.07.1875 - †06.06.1961

Psychologické typy

Originální název: Psychologische Typen (1921)
Psychologické typy
V obchodech(594 - 626 Kč)

Odborná

O čem je kniha Psychologické typy?

Jungova kniha Psychologické typy bývá někdy označována za jeho nejznámější dílo, jímž se etabloval jako samostatný psychologický myslitel. V každém případě se jeho popis introvertního a extravertního zaměření stal nejobecněji přijímaným Jungovým objevem vůbec. Ve své knize se podrobně zabývá tím, jak byly tyto dva typy postojů pojímány v historii (s introverzí spojuje např. středověký nominalismus, Nietzschův apollinský typ nebo osobnost Alfreda Adlera, s extraverzí zase realismus, dionýský typ či Sigmunda Freuda). Vedle toho popisuje čtyři možné funkce vědomí – myšlení jako opak cítění a smyslové vnímání, jehož opakem je intuice. Každý člověk má hlavní funkci vědomí, jejíž opak vyjadřuje, jak funguje jeho nevědomí. Kombinace funkcí vědomí s introverzí a extraverzí dávají osm základních psychologických typů. Jung rovněž líčí, co se děje s psychikou člověka, když je jeho vědomé zaměření příliš jednostranné. Kniha je doplněna rozsáhlým přehledem definic, které mohou sloužit jako vodítko pro pochopení Jungových základních myšlenek. Carl Gustav Jung (1875–1961) byl švýcarský psychiatr, psychoterapeut, všestranně originální myslitel a zakladatel analytické psychologie. Zabýval se lidskou psychickou v širokých souvislostech mytologie, filozofie, religionistiky a umění. V Portále vyšla jeho Červená kniha (2010, čtenářská edice 2013), Vybrané spisy C. G. Junga (2014), Vzpomínky, sny, myšlenky C. G. Junga (2015), Rozhovory s C. G. Jungem (2015), Člověk a jeho symboly (2017) a Aspekty mužství (2017). (Založil/a: icekafe)
V obchodech(594 - 626 Kč)

Nakladatelství (rok): Portál - 2020
ISBN: 9788026216544

Vendi13
pohledu laika, amatéra (budu si muset dohledat, zda jde o synonyma či nikoli) vám tedy mohu říct následující: Neinvestujte do knihy, pokud vás psychologie nezajímá. Pokud se nechcete probírat obsáhlým textem a filtrovat to, co vás zajímá a to, co vás naopak nechává chladnými. Carl Gustav Jung je pojem a v knihkupectví si jeho knihu určitě nekoupíte omylem. Budete po ní cíleně pátrat a já vám to vřele doporučuji, i když se o psychologii zajímáte jen z rychle jedoucího vlaku (okrajově). Hodnocení… no, to je taky nápad. Laik hodnotí profi bichli jak hrom. Co vám budu povídat… plný počet. Co bych vytkla, když jsou odstavce, ze kterých se mi málem zavařil mozek? A naopak části, které jsem hltala, až jsem se sama divila? Pokud chcete odbornou recenzi, rozklikněte si na webu Portálu u knihy přesně tuto „záložku“ a bude! Celou recenzi najdete na webu vendi13.blogspot.cz nebo Knižní díra.
Samsa
Občas Jungovi guvno rozumím. Dyž sem listoval jeho Červenú knihú a viděl ty podivné obrazce, kdy při jejich tvořéní sa umělec mosel zavlažovat minimálně lakem na rakve (fernet), rači sem šáhl po Tulletovi. Na druhéj straně si Junga vážím. Nejenom pro jeho uvágy o člověku v Rozhovorách, ale třeba jaký to byl kanec!, jakých máme dnes na Karvinsku pomálu. S jednú Emmú měl pět děcek! A dokázal si, vědátor, postavit vilu jak sviňa, tzv. Bollingenskú věž, mrkněte na wikipéďu. Tož ale tyto jeho Typy, důkladná a dobrá knížka. Konečně sem pochopil, kdo su já, a kdo můj tata. Tož napřed TATA podle CGJ: "Nevypočitatelný a nezřetelný, sklon k náladovosti a vzrušeným scénám, opovržlivě soudí všechno a každého, ale se sebou samým je vždy spokojen. Menší nadání ani za mák neomezuje jeho důležitost." A tata je - EXTRAVERTNÍ MUŽ. Včil JÁ: "Klidné chování, případně kritický až sarkastický charakter. Ani náladová, ani ustavičně činná, ani vyčítavá, ani rýpalka. Šíří kolem sebe klid. Nevědomky utěšuje a uzdravuje. Pod tímto povrchem však dřímá vášeň. S věkem získává její charakter na přitažlivosti. Tož já podle CGJ su - INTROVERTNÍ BABA!