*28.08.1908 - †28.03.2004

Mladičký král

Originální název: L´Enfant-Roi (1993)
Mladičký král
V obchodech

Román Historie Biografie
  8. kniha v sérii Dědictví otců.

O čem je kniha Mladičký král?

V pořadí osmý svazek románového cyklu Dědictví otců navazuje na dějovou linii Plesu u vévodkyně, s nímž je spjat i postavou mladého půvabného vypravěče. Díky rytíři de Siorac máme možnost sledovat z bezprostřední blízkosti osudy malého Ludvíka XIII. po sedm let, jež uplynou mezi zavražděním Jindřicha IV. a okamžikem, kdy se mladý francouzský král v patnácti letech silou chopí moci, kterou mu jeho matka upírala. Tak jako v předešlých dílech nezůstane autor nic dlužen ani barvitému líčení dvorských intrik a vášnivých lásek, ani úzkostlivé věrnosti historickým pramenům, z nichž vytěžil nezaměnitelně čtivý obraz pohnuté doby francouzských dějin. (Založil/a: jamalka)
V obchodech

Nakladatelství (rok): Mladá fronta - 2000
ISBN: 80-204-0863-0

Richie
Osmý díl líčí obtížné mládí krále Ludvíka XIII. - od násilné smrti jeho otce Jindřicha IV. až do doby jeho skutečného převzetí moci. Petr Emanuel ze Sioraku se jako jeden z komořích mladého krále účastní většiny důležitých událostí té doby a my můžeme jeho očima sledovat dozrávání krále i jeho složitý boj o získání moci a oprávněného postavení krále Francie.
Merle trochu upustil od dobrodružnějšího stylu v prvních dílech této série a více se soustřeďuje na historickou rovinu. Vypravěč - Petr Emanuel - sice občas prožívá různá dobrodružství (spíše milostného charakteru), ale hlavní důraz je kladen na popis historických faktů a souvislostí. Setkáme se s většinou skutečných osobností té doby včetně mladého a tehdy ještě málo známého biskupa Richelieu.
Četba knihy mi kromě potěšení ze spisovatelova výborného stylu psaní přinesla i nové poznatky z doby lehce předcházející době Dumasových Tří mušketýrů.