*28.08.1908 - †28.03.2004

Sláva a úskalí

Originální název: La Gloire et les Périls (1999)
Sláva a úskalí
V obchodech(349 Kč)

Román Historie
  11. kniha v sérii Dědictví otců.

O čem je kniha Sláva a úskalí?

Pátý díl druhého cyklu velkolepé ságy Roberta Merla Dědictví otců patří k historicky nejzajímavějším Merlovým knihám. Zachycuje obléhání La Rochelle, které trvalo od září 1627 do podzimu 1628, a věrně vykresluje vztah krále a kardinála Richelieua, který zde není zápornou postavou. Vypravěčem je opět oddaný služebník krále Ludvíka XIII., chytrý a přitažlivý hrabě ze Sioraku, pověřený řadou tajných poslání. Věren tradicím své rodiny však dokáže spojit hrdinské činy s milostnými dobrodružstvími a při jedné tajné misi konečně nalezne dámu svého srdce. (Založil/a: jamalka)
V obchodech(349 Kč)

Nakladatelství (rok): Mladá fronta - 2002
ISBN: 80-204-0949-1

Richie
Oproti Dumasovým Třem mušketýrům, kde se La Rochelle věnovalo jen pár stránek, se Merle v tomto díle své ságy plně věnuje dlouhému obléhání této nejvýznačnější hugenotské pevnosti. Během ročního obléhání se hlavní hrdina Petr Emanuel ze Sioraku opět zúčastňuje různých dobrodružství ve službách svému králi, při kterých se odkrývá pozadí celé této obrovské akce, jíž věnoval král Ludvík XIII. i jeho kancléř kardinál Richelieu nemálo úsilí a pozornosti.
Z historického hlediska jsem se dozvěděl mnoho informací a zajímavostí, které mi mnohem lépe osvětlují danou dobu než idealizované romány Dumasovy. Zároveň šlo o velmi příjemné čtení, které mě nenudilo a které mě udržovalo v přiměřeném napětí a pozornosti. 70%